Skip links

Behandelingen

Cognitief gedragstherapeutische interventies EMDR

Cognitief gedragstherapeutische interventies

Binnen Haylife GZ-pscyhologie praktijk wordt hulp aangeboden aan minder complexe psychische klachten. Ik werk met cognitief gedragstherapeutische technieken om de problemen klachten te behandelen waar een cliënt last van heeft. De nadruk in deze behandelmethode ligt op het veranderen van het gedrag en de manier van denken van mensen. Denken en gedrag houden vaak de problemen in stand.

Er wordt in de therapie gewerkt aan inzicht, ervaring en vaardigheden. Je krijgt inzicht in het gegeven dat gevoelens niet op zichzelf staan maar te maken hebben met bepaalde situaties, gedachten, ervaringen, gewoontes en gedragspatronen. Je leert verbanden leggen en leert begrijpen wanneer bepaalde gevoelens een rol gaan spelen.

Je krijgt inzicht in jouw blinde vlekken en valkuilen. Deze kunnen bijdragen aan het feit dat je vastloopt en in de problemen komt. Naast dit inzicht krijg je alternatieve vaardigheden aangereikt waardoor je op een andere en betere manier met jezelf, je gedachten, je gevoelens en situaties kunt omgaan. Je leert tijdens de therapie deze nieuwe vaardigheden toe te passen, zodat je positieve ervaringen kunt opdoen. Deze nieuwe ervaringen neem je mee om thuis verder aan de slag te gaan. Het doel is om meer controle over je leven te krijgen, weer optimaal te functioneren en te genieten van het leven.

EMDR

Regelmatig gebruik ik in de behandeling EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Dit is een relatief nieuwe therapie. Deze behandelvorm is bedoeld voor de behandeling van mensen met een post traumatische stress stoornis (PTSS) en andere trauma gerelateerde angstklachten die ontstaan zijn als gevolg van ervaring(en), die nog steeds emotionele reactie oproepen. De bedoeling is dat de gebeurtenis de emotionele lading verliest. Dit gebeurt doordat de therapeut aan de cliënt vraag om aan de nare gebeurtenis terug te denken en tegelijkertijd een afleidingen stimulus aan te bieden (oogbewegingen).

Hierbij veroorzaakt EMDR herkenbare veranderingen die ook na langere tijd blijven bestaan. De grootste kracht van EMDR is dat het de hersenen laat herstellen, in een tempo waarin het lichaam fysieke klachten geneest. Heeft u klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een of meer concrete, akelige gebeurtenissen, waarbij het denken aan deze gebeurtenis nog steeds een emotionele reactie oproept, dan is de kans heel groot dat EMDR hierin verlichting kan brengen.

Soorten klachten die iemand kan hebben na een shockerende ervaring:
– Herbelevingen van de ervaring
– Vermijding van gevoelens, plekken en/of personen
– Nachtmerries
– Overspoeld worden door emoties
– Schrikachtigheid en verhoogde alertheid
– Stress
– Schaamte of schuldgevoel
– Somberheid
– Angsten
– Paniek
– Slaapproblemen

Uiteindelijk kan dit leiden tot:
– Depressieve klachten
– Slecht zelfbeeld
– Relatieproblemen
– Onverklaarbare lichamelijke klachten
– Verslavingsproblematiek

Meer informatie op www.emdr.nl

Zou je meer willen weten over emdr? Kijk dan naar deze video.

Oudergesprekken Neem contact op

Deze website gebruikt functionele en analytische cookies voor optimalisatie en statistieken.